Šport in prosti čas

Kupiti otroku kolo ali poganjalček?

Otroci so že zelo zgodaj sposobni skakanja, stopanja na prste, stanja na eni nogi, obračanja pedal, uporabe krmila in še česa. Dveletni ali triletni otrok lahko popolnoma obvladuje tricikel ali štirikolesno kolo, zagotovo pa še nima razvitega ravnotežja in moči, da bi nadzoroval večje otroško kolo.

Strokovnjaki za dve ali triletne otroke tako priporočajo uporabo trikolesa. Preskok na pravo kolo pa naj bi se praviloma zgodil med četrtim in petim letom starosti. Po petem letu starosti otrok že lahko vozi kolo brez pomožnih koleščkov. Med devetim in dvanajstim letom pa je čas, da otroku kupite kolo s prestavami.

To, kar smo vam napisali, je splošno mnenje o uporabi koles pri otrocih. Na trgu pa se je za otroke pred nekaj časa pojavilo novo prevozno sredstvo – poganjalček. Ta je nekoliko premešal štrene staršev in marsikateri strokovnjak ga daje daleč pred uporabo vseh naštetih sredstev, ki jih otrok uporablja v najzgodnejših letih svojega življenja.

Poganjalček otroka prisili, da uporablja mišice in razvija motoriko

Mnogi strokovnjaki staršem priporočajo, da svojega otroka čim prej posedejo na poganjalčka. To sredstvo mu je namreč v veliko pomoč pri razvoju motorike za vožnjo na dveh kolesih, kar pa še zdaleč ne velja za kolo s pomožnimi koleščki.

Kolo ali poganjalček
Poganjalec otroku pomaga pri razvoju motorike.

Malčka je potrebno posaditi na kolo takoj, ko prične samostojno hoditi oziroma ko je njegova hoja stabilna. To je približno takrat, ko dopolni dve leti oziroma dve leti in pol.

Otroški poganjalec je torej po mnenju mnogih najboljša izbira, ker otroka prisili k uporabi mišic med vožnjo. In tudi kar se tiče razvoja motorike, poganjalec močno presega kolo s pomožnimi koleščki.

Kakšen poganjalec kupiti?

Veliko bolj kot plastične, strokovnjaki priporočajo nakup poganjalcev iz lesa ali aluminija. Takšni se namreč veliko težje polomijo. Sicer pa je pri nakupu izjemno pomembno, da je velikost poganjalca izbrana glede na otrokovo starost in višino. Poskrbite, da bo imel poganjalec tudi ščitnik za verigo, ki bo preprečil, da bi se otrokova obleka ujela med zobovje.

Če tudi sami oklevate, ali za svojega malčka raje izbrati kolo ali poganjalca, smo vam morebiti namignili, za kaj se je bolje odločiti. Sicer pa je predvsem od vas odvisno, kaj želite ponuditi svojemu otroku. Zagotovo to, kar se vam zdi najbolje.

Ne glede na to, ali ste še vedno pristaši kolesa s pomožnimi koleščki, je pomembno, da vaš otrok kolesari. Tovrstna aktivnost krepi otrokovo srce, mišice spodnjega dela telesa, pomaga mu porabljati maščobe, izboljšuje koordinacijo, izboljšuje imunski sistem, njegova samopodoba je bistvena večja, prav tako pa tudi duševna stabilnost.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button