Šport in prosti čas

Kaj morate vedeti pred nakupom otroškega kolesa?

Gibanje je za otroke tako pomembno kot za odrasle. Otroško kolo je več kot dobrodošel pripomoček, s katerim otroku skrajšate pot do igrišča, razgibate njegove nogice, ga naučite lovljenja ravnotežja in še bi lahko naštevali. Izbira kolesa za malčka pa vendarle ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled.

Pri nakupu otroškega kolesa morate med drugim vedeti, za kakšen namen bo kolo uporabljeno, kakšna bi morala biti njegova velikost, iz katerega materiala naj bo. V nadaljevanju vam podajamo nekaj koristnih nasvetov o tem, kaj vse morate vedeti, preden otroku kupite novo kolo.

1. Izbira materiala in zasnova kolesa

Otroško kolo mora biti dovolj lahko, da ga otrok enostavno dvigne in z njim preprosto upravlja. Okvir kolesa iz aluminija je v primerjavi z jeklenim lažji. Če se že sami kot odrasla oseba trudite dvigniti kolo za malčka, pomislite, kako težko ga bo obvladal on. Vsekakor material okvirja kolesa ni edini ključni parameter pri izbiri. Pomemben je tudi dizajn oziroma zasnova.

Otroško kolo Specialized Riprock 16 Boys (2022)
Otroško kolo Specialized Riprock 16 Boys (Extreme Vital)

Nizek prestopni okvir otroku zagotavlja preprosto vstopanje in sestopanje s kolesa. To je zlasti pomembno za mlajše in manjše otroke, ki se šele privajajo na vožnjo s kolesom, pa tudi za starejše, ki so nekoliko manj samozavestni.

2. Izbira ustrezne vrste otroškega kolesa

Pri izbiri kolesa za starejšega otroka je potrebno razmisliti o ustrezni vrsti. Če bo otrok večino časa kolesaril po cesti, mu kupite cestno kolo in ne gorskega. Slednji pride v poštev, če se večji del želi prevažati po zahtevnejših terenih, na primer po blatnih poteh in gozdnih stezah, ali če bo želel svoje spretnosti pokazati na stezi za BMX.

Morda pa bo otrokova vožnja predstavljala mešanico najrazličnejših vrst kolesarjenja. V tem primeru so na voljo hibridna kolesa, ki so namenjena tako vožnji po urejenih poteh kot po brezpotjih.

3. Otroško kolo naj bo trpežno

Otroci kaj hitro kolo vržejo na tla, ne da bi pri tem pazili, kam in kako pade. Tako lahko že kmalu po nakupu pride do poškodbe ali okvare kolesa. Ravno zato je še toliko pomembneje, da je kolo dovolj trdno oziroma trpežno. A to ne pomeni, da je težko – pomeni, da je kakovostno izdelano. Če jeklo kolesa ni zaščiteno, bodo okvirji, sedežne opore, matice in vijaki slej ko prej pričeli rjaveti. Nekoliko drugače bo, če bo kolo izdelano iz aluminija.

4. Bodite pozorni na prestave in prestavne ročice

Najmanjša kolesa za otroke ne potrebujejo prestav. Te namreč samo zmedejo mladega kolesarja, obenem pa povečajo težo kolesa. Zobnikom se je pametno izogniti, dokler prevozno sredstvo ne doseže velikosti kolesa 20”, a tudi v tem primeru niso nujno potrebni.

Otroško kolo Specialized Jett 16 (2023)
Otroško kolo Specialized Jett 16 (Extreme Vital)

Ko bo otrok nekoliko odrastel in se usedel na gorsko kolo s 26-paličmimi kolesi, pa bo potrebno razmisliti o ustreznem prestavnem razmerju, da bo poganjanje pedal prijetnejše in lažje. Pri nakupu kolesa je pomembno, da otrok zavore preizkusi. Pri tem se prepričajte, ali jih sploh lahko doseže ter da z njimi zmore brez težav upravljati. Tudi navajanje na prestave zahteva določen čas.

5. Ščitnik verige in blatnik sta vedno dobrodošla

Na otroškem kolesu sta zelo dobrodošla tako ščitnik verige kot blatnik. Ščitnik za verigo bo dobro zaščitil majhne rokice in nogice pred verigo. Otroka tako zaščiti pred morebitnimi poškodbami in zmanjšuje možnost uničenja oblačil.

Blatnik pa bo otroka zaščitil pred brizganjem blata, vode ali drobirja, ki jih mečeta zadnje in prednje kolo pri vožnji po mokrih in blatnih terenih. Takšen dodatek prav tako poskrbi za dobro zaščito kolesa pred udarci.

6. Kupite tudi čelado in preostalo kolesarsko opremo

Kolesarska čelada glavo otroka ščiti pri morebitnih trkih in padcih. Otroška čelada mora biti v prvi vrsti ustrezno velika. Na voljo so takšne, ki imajo na zadnjem delu poseben sistem za uravnavanje velikosti glede na velikost glave otroka. Pomembno je tudi, da ima čelada na notranji strani priložene blazinice. Te poskrbijo, da čelada ne tišči in je udobna za nošenje.

Otroško kolo Giant XTC JR 24 (2023)
Otroško kolo Giant XTC JR 24 (Extreme Vital)

Otrok naj na kolo sede tudi primerno oblečen. Poskrbite, da bodo oblačila dovolj udobna. Če se bo s kolesom naokoli prevažal v zimskem času ali hladnejših dneh, otroku ne pozabite nadeti še par zimskih kolesarskih rokavic. Za večjo vidljivost pa naj poskrbijo kolesarske luči, zelo dobrodošel je tudi odsevni jopič.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button