Nasveti za starše

Preden se z otrokom odpravite na morje

Ko na vrsto prihaja čas poletnih počitnic, je vse ostalo povsem nepomembno. Vonj soli v zraku in šum morja napolnita naše misli, enako vznemirjeni pa so seveda tudi otroci. Če odrasli kdaj pozabimo na kakšno malenkost zase, še gre, pri otroku pa je potrebno skrbno sestaviti seznam potrebščin, da ne bi imeli kasneje zaradi tega težav.

Pomembno je, da se seznama ne sestavlja dan pred odhodom, ampak že vsaj en teden prej, saj je zagotovo potrebno kakšno reč še kupiti. Pa tudi doma morda ni vsega tistega, kar smo mislili, da je. V primeru, da na pot odhajate z dojenčkom, pa zagotovo ne sme manjkati popolnoma nič.

Priprava na potovanje

Za začetek je potrebno pomisliti na obliko prevoza, s katero boste potovali na končno destinacijo. Če je to družinski avtomobil, potem večjih težav ne bo. Pomembno pa je, da imate pomembnejše stvari na dosegu roke. Potovanje z avtobusom je že nekoliko bolj zapleteno. Prtljaga je večinoma nedostopna, otrok pa lahko kaj hitro zajoka in vznemirja vas ter preostale potnike. Obstaja tudi možnost, da mu bo slabo.

Prevozno sredstvo na dopustu
Najbolj preprosto je, če se na počitnice odpravite z avtomobilom.

Imejte pri sebi najnujnejše kar v ročni prtljagi. Vsekakor pa dudo, vodo in najljubšo igračo. Še bolj zapleteno pa je morda pri vožnji z letalom, saj se to za razliko od avtobusa nikakor ne more ustaviti na katerem izmed počivališč. Pred potovanjem si vsekakor preberite kakšen forum ali članek na temo potovanja z otrokom v letalu.

Potrebščine za na pot

Za manjše otroke boste zagotovo potrebovali podlogo za previjanje, plenice, kremice in vse ostalo, kar potrebujete doma. Obenem pa je potrebno misliti še na kakšno dodatno pleničko ali senčnik, v kolikor bo med potjo v vozilo sijalo sonce. Če otrok pije iz kozarčka, si priskrbite potovalni set, ki zajema poseben pokrovček z dodatkom za lažje pitje.

V primeru potovanja z avtomobilom mora otrok sedeti v udobnem otroškem sedežu, ki je tudi varno pritrjen. V bližino zložite njegove najljubše igrače, da vam ne bo potrebno ves čas gledati nazaj in se z njim igrati. Lahko si pomagate tudi s tabličnim računalnikom, pritrjenim na sedež pred otrokom, na katerem mu zavrtite priljubljeno risanko.

Domača lekarna

Tudi odrasli seveda na dopust vzamemo kar nekaj reči iz arzenala domače lekarne. Vendarle pa so tiste iz otroškega nabora precej drugačne in ne gre pozabiti nanje, saj se nam lahko kaj hitro pripeti, da namesto uživanja na obali iščemo dežurno lekarno.

Vsekakor je dobro pri sebi imeti kakšen sirup za zbijanje povišane temperature, nekaj proti bolečinam, kašlju, različne čajčke in tudi toplomer ter obliže. Kaj hitro se namreč pripeti kakšna ranica, ki jo je potrebno pred obližem tudi očistiti. V ta namen bo najbolje s seboj imeti fiziološko raztopino, ki jo sicer iz vode in soli lahko pripravimo kar sami.

Poskrbite za zabavo, a tudi za zdravje

Če kaj, potem vašemu otroku na morju ne sme biti dolgčas. Že res, da se otroci na morju hitro spoznajo, še posebej tisti nekoliko starejši, in se jim precej dogaja. Pri mlajših pa je dobro imeti pri sebi njihove ljube igrače. Tako tiste za doma kot tiste za na plažo, s katerimi se otrok zamoti v času, ko ni v vodi.

Ker na soncu ni dobro biti predolgo, pa je potrebno dodati, da je pri otrocih to še bolj pomembno. Obvezno uporabljajte sončno kremo z visoko UV zaščito, otrok pa naj ima v vodi na glavi tudi čepico ali klobuček. Še najbolje takšnega z dodatkom, ki prekriva in ščiti tudi vrat. Seveda pa ne smete pozabiti na napihljiv obroč, rokavčke in napihljivo žogo, s katero se boste v vodi z malčkom zabavali.

Tako, zdaj pa poskrbite še zase in odklopite skrbi ter uživajte na dopustu.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button