Nasveti za starše

Zakaj je dobro, da otrok obiskuje glasbeno šolo?

Razlogov, zakaj je dobro otroka vpisati v glasbeno šolo, je nešteto. Verjetno se tistim staršem, ki niso nikdar obiskovali glasbene šole ali pa nimajo posebnega odnosa do glasbe, otrokovo igranje na inštrument zdi samo dober vir zabave oziroma koristen način preživljanja prostega časa. Kljub temu pa se dobrobiti obiskovanja glasbene šole skrivajo še marsikje drugje. Številne med njimi so odlična popotnica tudi za uspešnost kasneje v življenju.

In čeprav nas je v primerjavi z drugimi narodi številčno relativno malo, imamo nekaj izjemno uspešnih glasbenikov. Glasbena šola je pri nas del osnovnošolskega izobraževanja, medtem ko je za druge države večinoma značilno, da so za pridobivanje osnovnega znanja inštrumenta odgovorni zlasti starši. Na tem področju pridobivanja znanja smo torej v prednosti in ravno zato je večja verjetnost, da bomo izkusili koristi, ki nam jih ponuja obiskovanje glasbene šole.

1. Boljše jezikovne zmogljivosti

Če želite, da ima vaš malček večji besedni zaklad ter dobre spodobnosti bralnega razumevanja, ga vpišite v glasbeno šolo. Dokazano je, da sta predela možganov za nadziranje glasbene sposobnosti in za razumevanje jezika povezana precej bolj, kot si morda mislimo.

Deklica posluša glasbo
Glasbena vzgoja pomaga pri prepoznavi višine, tona ter izgovorjave besed.

Glasbena vzgoja od otroka zahteva, da prepozna in ponovi višino, ton ter izgovorjavo besed. Še posebej pri mlajših otrocih glasba neposredno zelo koristi pri učenju besed ter njihove pravilne izgovorjave.

2. Boljši spomin

Glasbena vzgoja zahteva visoko stopnjo pomnjenja. Učenec mora znati brati glasbeni zapis, igrati note na svoj inštrument ali si priklicati besedilo. Takšni procesi koristijo celotnemu spominskemu centru v možganih. Glasba se zlahka shrani v naš spomin. Pomislite samo na to, kako se vam kdaj kakšna pesem vtisne v spomin. Tako lahko tudi otroku pomagamo, da si ravno s pomočjo glasbe zapomni težje zapomljive reči.

3. Okrepitev koordinacije rok in oči

Že dolgo vemo, da igranje na inštrument izboljšuje spretnost in koordinacijo oči ter rok. Ko nekdo igra na inštrument, mora s pravilnimi gibi rok ustvarjati ustrezen zvok, in to ne glede na to, ali udarja po tipkah, zapira ventile ali uporablja kakšno drugo napravo za ustvarjanje zvoka. Obenem mora glasbenik znati brati notni zapis in ves čas slediti dirigentu.

Razvoj motoričnih spretnosti, ki jih omogoča igranje inštrumenta, je ponovno zelo pomemben pri mlajših otrocih. Zanje je lahko koristno že samo osnovno udarjanje na triangel.

4. Močne učne navade

Otroci so iz leta v leto izpostavljeni vse strožjim in zahtevnejšim učnim programom. Za uspeh je ključnega pomena tudi količina časa, ki ga porabijo za pregledovanje, učenje in ponavljanje snovi. Slednje zahteva ne samo trdo šolsko, temveč tudi domače delo.

Če otrok obiskuje glasbeno šolo, se močnih učnih navad v veliki meri nauči tam. Takšne vrste navad se vedno prenašajo še na druga področja življenja, torej tudi na redno šolsko izobraževanje.

5. Povezovanje in druženje

Ko otrok določeno vrsto glasbila dovolj dobro obvlada, je čas, da se poveže z drugimi mladimi glasbeniki. Ob tem se uči koordinacije z drugimi ter se povezuje z istomislečimi.

Kaj je lahko lepšega kot druženje ob glasbi? Če malčki s svojim igranjem razveseljujejo tudi druge poslušalce, pa seveda še toliko bolje!

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button