Šport in prosti čas

5 nasvetov za nakup otroškega poganjalca

Otroški poganjalec je priljubljen pripomoček, ki otroku pomaga, da se nauči ravnotežja in koordinacije ter razvije motorične sposobnosti. Poganjalci so namenjeni otrokom, starim od 18 mesecev do 5 let, in so odlična izbira za starše, ki želijo svojim malčkom ponuditi zabavno in koristno aktivnost na prostem.

Poganjalci so običajno izdelani iz lahkih materialov, kot so les, kovina in plastika, in so brez pedal. Otroci jih lahko potiskajo s svojimi nogami, da dosežejo določeno hitrost, pri tem pa krepijo mišice in se učijo koordinacije. Obstajajo različni modeli otroških poganjalcev, različnih barv, velikosti in oblik.

Bogata ponudba otroških poganjalcev: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/otroski-poganjalci-c-1_758.html

1. Izberite ustrezno velikost poganjalca

Veliko staršev podleže skušnjavi, da bi nekaj prihranili in kupijo prevelik poganjalec. To je seveda ena večjih napak, saj je poganjalec namenjen otroku prav za to, da z nogami seže do tal in se brezskrbno odriva od njih. Velikost poganjalca se v osnovi določa glede na starost, v resnici pa so si otroci precej različni ne glede na starost.

Otroški poganjalec Cruzee 12
Otroški poganjalec Cruzee 12 (Extreme Vital)

Bolje bo, da otroka vzamete v trgovino s poganjalci in skupaj preizkusita različne modele. Ustrezna velikost se, tako kot pri kolesu, meri z razkorakom. Pomembna je razdalja od mednožja do tal v fazi razkoraka, ki je naraven položaj otroka na kolesu ali poganjalcu.

2. Material

Otroški poganjalci so izdelani iz različnih materialov, zato je pomembno izbrati material, ki je trpežen in varen za otroka. Najboljša izbira je lesen poganjalec, saj je trpežen in stabilen, hkrati pa ponuja naravno teksturo, ki spodbuja otrokovo senzorično izkušnjo.

Na drugi strani so leseni poganjalci morda nekoliko težji, kar pride v poštev tudi v primeru, ko se otrok naveliča vožnje in mora poganjalca v roke navadno vzeti starš. Tudi nastavljivost lesenih poganjalcev je nekoliko omejena v primerjavi z drugimi materiali.

Kovinski poganjalci imajo navadno nastavljiv sedež po višini, aluminijasti so med temi najlažji, je pa kovina nekoliko bolj občutljiva na dež. Poznamo še kompozitne poganjalce, ki so izdelani iz umetne mase, so lahki in zelo trpežni, a nekoliko dražji.

3. Tudi teža je pomembna

Morda nekateri izbirajo kompromisne rešitve, ki imajo skupni imenovalec v ceni, a je treba misliti tudi na nekatere druge vidike. Teža je zagotovo faktor, ki močno vpliva na uporabo poganjalca. V prvi vrsti je težji poganjalec v večje breme otroku.

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT (Extreme Vital)

Ta se hitreje utrudi in naveliča igre z njim. V tem primeru mora nato eden od staršev prijeti poganjalca v roke in ga nositi s seboj, kar pa ni vedno najbolj prijetno opravilo, še posebej če je do doma ali avtomobila še kar nekaj minut hoje.

4. Zavore: DA ali NE?

Če na zavore sploh niste pomislili, potem povejmo, da nimajo vsi poganjalci zavor. Ker je hitrost zaradi načina vožnje dokaj zmerna in se otrok ustavi kadarkoli želi z nogami na tleh, pa se seveda lahko znajde tudi na kakšni klančini, kjer to ne bo tako enostavno.

V tem primeru je bolje, če ima na razpolago dodatno zavoro, s katero uravnava hitrost in se hkrati privaja na vožnjo s kolesom, ki je naslednji korak ob prehodu s poganjalca.

5. Oblika in materiali

Poleg materiala, iz katerega je izdelan okvir poganjalca, je treba gledati tudi na materiale ostalih delov poganjalca. Na tem mestu predvsem na sedež in kolesa. Slednja so lahko izdelana iz plastike, trde pene ali gume. Tudi sedež je lahko plastičen ali usnjen, pri čemer otrok na plastičnem ne bo najbolj zadovoljen.

Otroški poganjalec Early Rider Charger 12" (2023)
Otroški poganjalec Early Rider Charger 12″ (Extreme Vital)

Kolesa so izdelana iz različnih materialov, kjer pa je pomembno vedeti, na kakšni podlagi se bo otrok vozil. Če bo to tudi v stanovanju, potem si nikakor ne želite koles iz trde plastike, ki bodo uničevala vaša tla, hkrati pa ima otrok na takšnem poganjalcu tudi slab oprijem in hitreje zdrsne.

Za konec morda še en generalni nasvet. Po poganjalca se odpravite v specializirano trgovino, kjer imajo na voljo več različnih velikosti in modelov in vam lahko ponudijo praktično vse, kar trg ponuja. Hkrati vam bodo prodajalci znali ustrezno svetovati pri izbiri. Pripeljite otroka s seboj in naj tudi sam prispeva del k izbiri svojega novega najljubšega pripomočka.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button