Zanimivo in poučno

Glasbilo kot darilo za otroka

Glasba je univerzalni jezik, ki seže globoko v človeško dušo. Ima sposobnost, da nas povezuje, spodbuja čustva in stimulira naše misli. Pri otrocih ima glasba še posebej pomembno vlogo, saj je ključnega pomena za njihov celostni razvoj. Že od najzgodnejših let se otroci odzivajo na ritem in melodijo ter razvijajo svojo glasbeno zaznavo.

Zato ni presenetljivo, da postane glasba nepogrešljiv del otrokovega odraščanja, pri čemer pa starši in vzgojitelji odigrajo ključno vlogo. Da bi svoj del »odigrali« še sami, pa potrebujejo ustrezna glasbila za svojo starost in zanimanje. Pomembno je, da določeno glasbilo otroka navdušuje in mu ga ne vsiljujemo.

Uvod v svet zvokov

Že od samega začetka se otroci odzivajo na zvoke okoli sebe. Tako kot jih pritegnejo svetle barve, jih glasba na nek način celo hipnotizira. Že v zgodnji dojenčkovi fazi lahko starši začnejo otroka uvajati v svet zvokov in melodij.

Otroška klaviatura Magic Touch Kids Hape
Otroška klaviatura Magic Touch Kids Hape — Symphony.si

Nežni zvoki uspavanke ali preprosta glasbena igrača lahko pomagajo ustvariti prve pozitivne izkušnje z glasbo. V glasbeni trgovini Symphony so za najmlajše na voljo različni zvončki in druga glasbila za otroke, ki spodbujajo otrokov razvoj in kreativnost.

Razvoj motoričnih in umskih sposobnosti

Učenje igranja na glasbila prinaša številne koristi za otrokov razvoj. Otroci se med igranjem naučijo koordinacije med rokami, prsti in celo stopali, kar spodbuja razvoj fine motorike. Hkrati pa se razvija tudi groba motorika, saj se otroci med gibanjem in igranjem učijo o svojem telesu.

Učenje not in ritma spodbuja umske sposobnosti, kot so koncentracija, vztrajnost in kreativno razmišljanje. Takšno darilo bo otroku torej v veselje in mu bo koristilo pri njegovem razvoju. V nadaljevanju boste spoznali nekaj idej, kaj lahko malčku podarite za rojstni dan ali drugo priložnost.

Glasbila za najmlajše (0-3 leta)

V tej starostni skupini so primerna glasbila tista, ki spodbujajo osnovne čutne izkušnje. Barvite in preproste glasbene igrače, ropotuljice, bobni ter igra s prstki na klavirju so odličen način, kako najmlajšim otrokom omogočiti raziskovanje zvokov.

Set treh shakerjev Coconut The Little Dragon
Set treh shakerjev Coconut The Little Dragon — Symphony.si

V glasbeni trgovini Symphony lahko najdete zelo zabavno oblikovan set treh shakerjev Coconut The Little Dragon, ki v obliki živalic še dodatno pritegne otrokovo pozornost. Shakerji so izdelani iz lesa in se imenujejo Coconut, Oskar ter Matilda.

Glasbila za predšolske otroke (3-6 let ali več)

V tej fazi otroci že razvijajo večjo koordinacijo in koncentracijo. Primerna glasbila zanje vključujejo ksilofone, preprosta tolkala, ukulele za otroke ter majhne klavirje. Igranje na teh glasbilih spodbuja nadaljnji razvoj glasbenega posluha in motoričnih veščin.

Otroški mini klavir Campanilla
Otroški mini klavir Campanilla (25 tipk) — Symphony.si

Starejši otroci pa so že sposobni prevzeti izzive bolj zapletenih glasbil. Kitare za otroke, flavte, bobni in klavirji so zagotovo odlična izbira. Učenje igranja teh glasbil jim omogoča izražanje čustev skozi glasbo, spodbuja timsko delo (npr. pri bobnih) ter razvija samodisciplino.

Nekaj zabavnih glasbil za otroke

Med bolj zabavna glasbila za otroke vsekakor sodi elektronski sintetizator, ki je oblikovan kot saksofon. Otrok nanj igra tako, da odpira in zapira usta na ustniku glasbila, medtem pa zvok spreminja s pritiskanjem prstov na zvočno površino.

Otroški sintetizatorji Otamatone Classic
Otroški sintetizatorji Otamatone Classic (različne barve) — Symphony.si

Otroci naravnost obožujejo tolkala in v glasbeni trgovini teh zares ne manjka. Od najbolj preprostih, na katerih se otrok privaja na nove zvoke in ritem udarjanja, do nekoliko bolj zahtevnih, a vseeno zabavnih, ki nudijo že zares dobro glasbeno izkušnjo.

Omislite si lahko tudi otroško kitaro, ki je namenjena otrokom od 12. do 36. meseca starosti. Kitara je opremljena z Magic Touch tehnologijo ter izdelana iz lesenih elementov. Glasbilo združuje igro, učenje in glasbo na izjemen način.

Otroška kitara Touch Guitar Kids Hape
Otroška kitara Touch Guitar Kids Hape — Symphony.si

Z gumbi, vrvicami in lesenimi površinami lahko otrok ustvari zvoke, podobne tistim električne kitare, akustične kitare, bas kitare in banja. To otroško brenkalo vključuje šest barvnih polj na dotik, vsako s svojim edinstvenim zvokom, kar omogoča otrokom, da se spoznavajo z različnimi zvočnimi odtenki. Poleg tega ga osvetljujejo večbarvne lučke, ki ne spodbujajo samo raziskovanje glasbe, temveč tudi pomagajo pri prepoznavanju in učenju barv.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button