Nasveti za starše

Kako izbrati ustrezno varuško?

Pri občasnem ali rednem varstvu otroka moramo starši poskrbeti, da mu bo varuška ves čas nudila varnost in skrb, predvsem pa, da se mu bo pripravljena na primeren način posvetiti tudi pri aktivnostih, na primer pri igri. Prva izbira so običajno stari starši in drugi sorodniki ter prijatelji, ki jih otrok že pozna, vendar pa je pogosto vseeno potrebno najeti tudi varuško, ki bo zanj nova in bo svoje delo opravljala za plačilo.

Kakšna naj bo varuška?

Najbolj pomembno je, da je varuška zanesljiva in odgovorna oseba. Ni nujno, da gre za odraslo osebo, tudi marsikateri najstnik se takšnemu delu zelo dobro posveti, še zlasti za občasno varstvo in za krajši čas.

Ni nujno, da je varuška izjemno izkušena, vsekakor pa mora imeti rada otroke oziroma imeti rada delo z njimi. Izkušnje štejejo, a niso vse, predvsem so pomembne takrat, kadar gre za redno in dlje časa trajajoče dnevno varstvo. Ko ste v službi, potrebujete varuško, ki bo otroka nahranila, previla, ga peljala na sprehod, se z njim igrala. Če potrebujete varstvo ob večernem izhodu, ko bo otrok v postelji, pa bolj kot to potrebujete le »nadzornika«.

Varuška

Na varuško se morate povsem zanesti. To pomeni, da upošteva vaša navodila in pravila ne glede na to, da ima sama morda drugačne navade in drugačna prepričanja. Najbolje je že ob prvem pogovoru povprašati, česa je vajena, ter jo seznaniti z našimi pričakovanji. Prav tako pa je nujno poskrbeti, da so pravila povsem jasna. Najbolje jih je zapisati, da se jih lahko varuška ves čas drži brez odstopanj – to je še zlasti pomembno, če ima otrok kakršne koli težave (na primer alergijo).

Koliko vas bo stala varuška?

Redno dnevno varstvo je seveda veliko dražje od vrtca, kjer del sredstev prispeva občina, razen ponekod na podeželju, kjer je varstvo pogosto delo, ki ga kot delo na črno opravljajo ženske brez redne zaposlitve. Pripravite se torej na finančni zalogaj! Za občasno varstvo v trajanju nekaj ur pa se varuško običajno plača po tarifah za študentsko delo, tudi v tem primeru običajno »na roko«.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button