Nasveti za starše

Kako izbrati čevlje za otroka?

Pravilna izbira obutve za otroka je zelo pomembna. Ne samo kakovost in udobje, svojo vlogo pri tem igra tudi namen, za katerega bo otrok obutev potreboval. Otroci radi tečejo v naravi – po bolj ali manj razgibanem terenu, s tem pa krepijo vezi in sklepe ter razvijajo motoriko in koordinacijo. Tako ni nič čudnega, da mora otroška obutev zagotavljati še stabilnost, zaščito stopala in dober oprijem.

Za nakup otroške obutve si je tako potrebno vzeti dovolj časa. Bodite pozorni tudi na različne akcije. Otroški čevlji po znižanih cenah bodo zagotovo razveselili vsakega starša.

Starši se pogosto srečujejo z vprašanji, kot so:

 • Kakšna obutev je za otroka najbolj primerna?
 • Koliko odšteti za novo obutev?
 • Ali bo obutev dovolj kakovostna, da bo zdržala vsaj eno sezono?

Otroško stopalo še ni do konca razvito

Pri tem je zelo pomembno naslednje dejstvo: otroško stopalo ni le miniaturna različica odraslega stopala. Stopalo otroka anatomsko še ni oblikovano dokončno, saj se razvija in raste. Prav zaradi tega morate biti pri nakupu otroške obutve še posebej pozorni. Otroška obutev mora nogi nuditi ustrezno podporo prav pri vseh dejavnostih, ki jih otrok počne.

Otroški čevlji naj bodo izdelani iz prav takšnih materialov kot modeli za odrasle. Morajo pa biti prilagojeni otroškemu stopalu. Le tako se bodo popolno prilegali, bili lahki ter udobni.

Nekaj nasvetov za nakup otroške obutve

 1. Otrok naj bo pri nakupu prisoten, ko kupujete čevlje zanj. Še kako je namreč pomembno, da preverite, če mu obutev ustreza ter se lepo prilega obliki stopala.
 2. Otroku stopalo izmerite s posebnim merilcem, s katerim vas bo oskrbel prijazen prodajalec. Nikar ne kupujte prevelikih ali premajhnih čevljev, saj se lahko posledično otroško stopalo deformira.
 3. Lahko si pomagate tudi tako, da otrokovo stopalo orišete, mu dodate 1 cm in v trgovini preverite, če so čevlji dovolj veliki.
 4. Obutev mora biti stabilna, saj bo tako varovala otroško stopalo pri norčijah na neravnem terenu. Poleg tega mora nuditi tudi ustrezno blaženje ter odzivnost, saj mora absorbirati udarce na bolj trdih podlagah.
 5. Otroška obutev mora biti zračna. Najmlajši so neprestano v gibanju, noge se jim pri tem bolj ali manj znojijo. Material, iz katerega so izdelani čevlji, mora dobro dihati. Prav tako ne sme prepuščati vode.
 6. Obutev mora biti ustrezno dolga, da bo omogočila neoviran razvoj stopala. Na sprednjem delu med prsti in steno čevlja naj bo prostora za 1 centimeter, na zadnjem delu pa za mezinec.
 7. Pomembno je tudi to, da so čevlji spredaj dovolj široki, saj bodo drugače utesnjevali prstke. Če kupujete zimske čevlje, naj bodo še nekoliko večji, saj bo otrok nosil nogavice.
 8. Podplat čevlja naj otroku omogoči, da čuti stik s podlago. Mora biti raven, mehak in prožen, obenem ne sme drseti.
 9. Pred nakupom naj se otrok po trgovini sprehodi v novih čevljih. Dobro ga opazujte in ugotovite, ali hodi običajno ali pa ga kaj tišči in žuli.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button