Zanimivo in poučno

10 najpogostejših otroških bolezni

Za otroke, stare do treh let, ni nič nenavadnega, da od jeseni do spomladi zbolijo tudi več kot petkrat. Pogosteje to velja za malčke, ki obiskujejo vrtec. V jesensko-zimskem obdobju skoraj vsak otrok preživi kakšen dan ali dva v postelji zaradi bolezni. Toda brez skrbi, običajne otroške bolezni so nekaj povsem obvladljivega, zato naj starši oziroma skrbniki ukrepajo čim bolj mirno in premišljeno.

V nadaljevanju navajamo deset najpogostejših otroških bolezni – njihove znake, kako ukrepati in kdaj obiskati zdravnika.

1. Prehlad

Prehlad velja za najpogostejšo virusno okužbo gornjih dihal – nosu, obnosne votline, žrela. Pojavlja se v jesensko-zimskem času, največ obolenj je od decembra do februarja. Za prehladna obolenja so otroci še toliko bolj občutljivi, saj njihov imunski sistem še ni povsem zgrajen.

Simptomi za virusne okužbe se pojavijo nekje v treh dneh po okužbi – vodni izcedek, zamašen nos, kihanje, kašelj, lahko po pojavi tudi povišana temperatura. Večina okužb k sreči mine brez večjih zapletov. Večjo pozornost je kljub temu treba nameniti dojenčkom. Če zaradi prizadetosti spodnjih dihal pride do bronhitisa, je treba nujno poiskati zdravniško pomoč.

2. Vnetje ušesa

Vnetje srednjega ušesa je zlasti pri mlajših otrocih pogosto. Akutna oblika vnetja praviloma poteka brez večjih zapletov in mine v nekaj dneh. Okužba kljub temu zahteva obisk pri zdravniku, ker se lahko razširi in povzroči hujše zaplete. Pomembno jo je pravočasno odkriti ter prepoznati in pravilno ukrepati.

Za zdravljenje se uporabljajo antibiotiki, ki jih je treba začeti jemati takoj, in sicer v odmerku in časovnih presledkih, ki jih predpiše zdravnik. Če se vnetje ne zdravi, lahko pride celo do trajne okvare sluha.

3. Gripa

V primerjavi s prehladom je gripa resnejša bolezen. Pojavi se iznenada, pri otroku jo prepoznamo po tem, da dobi visoko vročino, je neješč in brezvoljen. Povzroča jo virus influence. Prenaša se kapljično, na različne načine, na primer z direktnim stikom z rokovanjem in poljubljanjem.

Gripa pri otrocih
Prva znaka gripe pri otrocih sta visoka vročina in neješčnost.

Otroci k sreči gripo zlahka prebolijo. Simptomi trajajo približno teden dni, okrevanje poteka še teden ali dva. Večinoma jo malčki lahko prebolijo brez obiska zdravnika, saj za gripo ni posebnih zdravil.

4. Bronhitis

Bronhitis navadno prizadene otroke, mlajše od dveh let. Povzročajo ga virusi, ki se lahko širijo od osebe do osebe. Živijo v kapljicah, ki gredo v zrak, kadar bolnik kiha ali kašlja. Okužba se praviloma prične s prehladnimi znaki – prehlajen nos, kašelj, povišana telesna temperatura, zmanjšan apetit.

Če bronhitis napreduje, se lahko pojavijo še druge težave, na primer oteženo ter hitro dihanje. Slednje se kaže s povišano frekvenco dihanja v spanju.

5. RSV

RSV je kratica, ki pomeni respiratorni sincicijski virus. Je precej pogost povzročitelj okužb dihal pri otrocih v zgodnjem otroštvu. V prvem letu življenja se z njim okuži približno dve tretjini dojenčkov, do konca svojega drugega leta pa skorajda vsak otrok. Pri otrocih, ki so prezgodaj rojeni, ki imajo hujšo prirojeno kronično bolezen pljuč, je nevarnost, da se razvije težja oblika RSV, toliko večja.

Omenjena okužba se najpogosteje pojavlja od jeseni do pomladi. Simptomi so slabo počutje, izcedek iz nosu, zmerno povišana temperatura. Bolezen praviloma mine sama po sebi, protivirusnega zdravila ni na voljo.

6. Bolezen rok, nog in ust

Bolezen rok, nog in ust ali šesta otroška bolezen velja za zelo nalezljivo virusno obolenje. Prenaša se neposredno z osebe na osebo ali posredno preko predmeta. Najbolj dovzetni za okužbo so dojenčki in otroci, ki obiskujejo vrtec. Navadno bolezen traja od 3 do 5 dni, najdlje pa 10 dni. Čeprav se pojavlja skozi vse leto, je najpogostejša jeseni ter proti koncu leta.

Prva simptoma sta vročina ter bolečina v žrelu. Pri otroku se lahko poleg omenjenega zaznajo še slabše počutje, oslabelost v mišicah in utrujenost. V času bolezni otrok potrebuje predvsem počitek ter pitje zadostne količine vode ali nesladkanega čaja. Po potrebi se otroku ponudi tudi sirup za zmanjševanje telesne temperature.

7. Konjunktivitis

Konjunktivitis ali vnetje oči je pogosta težava otrok, najpogosteje v predšolskem obdobju, zlasti pri otrocih, ki obiskujejo vrtec. Navadno se pojavijo pordelo oko, gnojni izcedek in solzenje.

Akutni konjunktivitis je najpogosteje bakterijski, virusni ali alergijski. Seveda obstajajo še drugi razlogi za vnetje, ki so redkejši. Za bakterijskega je na primer značilen nenaden pričetek težav, bolečina je le minimalna, oko pa redko srbi.

8. Gastroenteritis

Gastroenteritis ali trebušna gripa je pogosta bolezen majhnih otrok, ki navadno poteka brez zapletov. Gre za vnetje prebavnega trakta – sluznice želodca in črevesja. Slednje običajno povzroča drisko, prisotni so še drugi znaki: bruhanje, vročina, slabost, bolečine v trebuhu. Bolezen lahko traja različno dolgo, večinoma pa izzveni že v nekaj dneh.

9. Sinusitis

Sinusitis ali vnetje sinusov lahko povzročajo bakterije ali virusi. Če otrok ne razvije dovolj učinkovitega obrambnega mehanizma, se vnetje razširi na sinuse. V primeru vnetja sinusov je otrok bled, ima povišano telesno temperaturo, zatečen obraz, predvsem nos in veke.

Vnetje sinusov pri otrocih
Vnetje sinusov pri otrocih povzroča vročino, otečen nos in veke.

Navadno se terapija izvaja s pomočjo oralnega uživanja antibiotikov. V resnejših primerih je otrok hospitaliziran.

10. Vnetje grla

Vnetje grla je značilno zlasti za hladnejši del leta. Otroško grlo je tedaj bolj izpostavljeno hladnemu zraku, v toplih prostorih pa se virusi ter bakterije lažje razvijajo. Sluznico otroka dodatno osuši še suh zrak, zato se grlo vname še hitreje.

V tem primeru otroku lahko pomagate na preprost in naraven način. Na trgu so na voljo najrazličnejša pršila za grlo, ki lajšajo boleče in vneto grlo ter oteženo požiranje, obenem pa pomirjajo žrelno vnetje in izbruhe aft.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button