Nasveti za starše

Kako otroka navaditi na redno umivanje zob?

Umivanje zob je eden največjih strahov otrok in staršev. Otroci si iz nekega razloga nikakor ne želijo zoprne ščetke v ustih, starše pa je strah, kako jih bodo do tega pripravili. Redno umivanje zob je namreč izjemnega pomena za zdravje otroka, predvsem za zdravje ustne votline in pravilen razvoj zob.

Vsi starši in njihovi otroci so sicer deležni kratkih delavnic v zdravstvenem domu, kjer se vsi skupaj učijo pravilno umivati malčkove zobe. A že tam gre rado kaj narobe, pride do joka in stoka, zato je še kako pomembno, da določeno stopnjo mirnosti in navajenosti na umivanje zob dosežemo že doma.

Kdaj sploh pričeti z umivanjem zob?

Prvi otrok, prva vprašanja. Zobe otroku pričnemo umivati takoj, ko na plano pokuka njegov prvi zobek. Ker se to navadno zgodi že precej zgodaj, je ključnega pomena, da dojenčka ne silimo sprejeti v usta tiste »grozne« ščetke. Skušajte njegov zobek nežno pokrtačiti med igro in dovolite dojenčku, da za krtačko tudi sam poprime, če ga bo volja.

Tako se bo najhitreje navadil na tujek v svojih ustih, ki bo v nadaljnjem življenju skrbel za njegovo zdravje. Vsekakor pa na tej točki še ne boste uporabili kakšne hudo resne zobne krtačke. V trgovini z otroško opremo lahko najdete tudi takšne mile krtačke, ki so videti kot igračke, imajo ropotuljice in so dojenčkom nadvse zanimive.

Kaj pa, če otrok nikakor noče sprejeti krtačke?

Nikar ga ne silite. Počakajte, da bo primerne volje, in takrat poizkusite skozi igro priti do njegovih zob. Morda si lahko za začetek pomagate s prstom in z blazinico nežno podrgnete njegov zobek. Med rastjo zob imajo otroci namreč precej neprijeten občutek in tudi bolečine, na kar pa takšno masiranje ugodno vpliva.

Na ta način boste precej lažje vzpostavili zaupanje do tega, da boste zobe končno dosegli tudi s krtačko. Ko se bo otrok navadil tega občutka v ustih, bo vse skupaj precej lažje. Seveda pa je kasneje na vrsti nov korak, ki se mu reče nanos zobne paste.

Kakšno zobno pasto uporabiti?

K sreči je poskrbljeno tudi za to in so na prodajnih mestih na voljo prav posebne zobne paste za otroke. Otrokov zobozdravnik vam bo svetoval, da zobke sprva čistite zgolj s krtačko in vodo, kasneje pa pričnite uporabljati zelo malo zobne paste brez fluora.

Ko se otrok navadi na nek nov okus v ustih in zna izpljuniti, pa mu boste lahko zobe umili tudi s katero drugo otroško zobno pasto. Na voljo so seveda tudi takšne s sadnimi okusi, kar pa zna biti precej dvorezen meč, saj takšne zobne paste otroci radi pogoltnejo, na kar pa svojega otroka nikakor ne želite navaditi.

Kaj pa, če otrok še vedno ne pusti umivati zob?

Pomagajte si z različnimi taktičnimi prijemi, kot na primer z »igrajva se zobozdravnike«. Sedite na stol in dovolite otroku, da vam skrtači zobe. Če se boste ob tem zabavali, se bo zabaval tudi sam in vam kasneje precej lažje dovolil umivati svoje zobe.

Prav tako pa ni odveč poudariti, kako zelo so za zobe vašega malčka škodljive sladkane pijače in druge sladkarije.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button