Zanimivo in poučno

Vpliv sodobne tehnologije na vedenje otrok

Včasih se sprašujemo, kako smo prestali otroštvo, ne da bi imeli računalniške tablice, računalnike, telefone, ne da bi uporabljali splet in gledali televizijo. Pravzaprav ni bilo težko. Smo pač več brali, risali, se vozili s kolesom in se igrali z vrstniki. Sodobne tehnologije so seveda prinesle velik napredek tudi za razvoj otrokovih spretnosti, znanja in razgledanosti, torej jih ne moremo kar na splošno imenovati za slabe. Se pa velja vprašati, kako vplivajo na otroke v pozitivnem in negativnem smislu.

Sodobna tehnologija: plusi in minusi

Tako kot za vsako drugo stvar tudi za uporabo sodobne tehnologije velja, da jo je treba uporabljati zmerno in po pameti. Če jo uporabljamo v prave namene, je lahko koristna, če pri uporabi nismo previdni ali nimamo meje, pa zagotovo škoduje, in to ne le otrokom, temveč tudi odraslim.

Katere so najpogostejše pasti sodobne tehnologije za otroke?

1. Otroci se manj oziroma premalo gibajo, kar vodi v debelost in druge zdravstvene težave.

2. Otroci se premalo družijo in ne razvijajo spretnosti komunikacije ter interakcije v realnem življenju – postajajo odtujeni.

Otrok in sodobne naprave

3. Otroci dogajanje, ki se odvija s pomočjo sodobne tehnologije, enačijo z realnostjo, zaradi česar izgubljajo občutek za to, kaj realno življenje sploh je.

4. Otroci so zaradi sodobne tehnologije izpostavljeni informacijam, ki so zanje tudi neprimerne in vzgojno škodljive.

5. Sodobna tehnologija je za otroke nevarna, ker lahko pridejo na ta način v stik z osebami, ki jim lahko škodujejo.

6. Zaradi uporabe sodobnih tehnologij se izgubijo nekatere spretnosti, ki so bile včasih razumljive same po sebi in so pomembne za dobro delo možganov, na primer pisanje na roko.

Katere pa so pozitivne plati sodobne tehnologije za otroke, če jo seveda uporabljajo zmerno, premišljeno in v sodelovanju s starši?

1. Otroci imajo mnogo več znanja, saj je dostop do izobraževalnih informacij veliko bolj enostaven.

Učenje s pomočjo tablice

2. Otroci razvijajo sodobne veščine in spretnosti, ki so potrebne za sodobne poklice.

Da bo sodobne tehnologije ravno prav …

Kje postaviti mejo? To je pravzaprav najtežje vprašanje, na katerega je težko odgovoriti z urami, temveč je bolje povedati, kakšno naj bi bilo zdravo razmerje: toliko, kot otrok vsak dan uporablja sodobno tehnologijo, naj vsak dan nameni tudi gibanju, druženju z vrstniki in družino, spoznavanju realnega okolja. Sicer pa velja, da otroci, ki imajo dovolj spodbude za realne aktivnosti in se zavedajo, da prinašajo tehnologije le navidezni svet, ne pa pravega, običajno nimajo težav s primerno uporabo sodobnih tehnologij. In da bo tako, moramo poskrbeti starši.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button