Zanimivo in poučno

5 pravil lepega vedenja za otroke

Vez med staršem in otrokom je nekaj posebnega. Svojega otroka starš vidi drugače, kot nanj gledajo drugi, zato se velikokrat pojavljajo razhajanja o tem, kako bi se otrok moral vesti. Ne glede na to pa vendarle obstajajo določena pravila lepega vedenja, ki jih morajo poznati vsi otroci.

Ta pravila jim morajo seveda vcepiti starši in poskrbeti, da postanejo stalnica v njihovem življenju. Neprimerno obnašanje namreč vodi v težave pri vključevanju v družbo, težje navezovanje stikov in težave z učenjem socialnih veščin na sploh.

1. Primerno vedenje za mizo

Otroka je potrebno naučiti, kako se obnaša za mizo. In ne le zato, da bi imeli mir pri svojem obroku, pač pa zato, ker bodo otroci kmalu jedli tudi drugje. V vrtcu, šoli ali restavraciji. In tam jim neprilagojeno obnašanje za mizo vsekakor ne bo v ponos.

Kar se vedenja za mizo tiče, pa naj ne bo samo spoznavanje z jedilnim priborom in kako se ga drži v rokah. Naučite otroka pogrniti mizo, kako jesti, da ni moteče za druge. Brez srebanja, polivanja, ali »veslanja« z žlico po juhi. In seveda zlato pravilo, da se med jedjo ne govori.

2. Zahvala, ko je to primerno

Če nekdo pred tebe postavi hrano ali pa ti v vrtcu prinese igračo, se spodobi reči »hvala«. Zahvala gre marsikomu težko z jezika, a le do trenutka, ko se nekdo drug zahvali tebi. Občutek ob tem je zelo lep in pozitiven, zato si želimo, da bi se v naši družbi tako počutili tudi drugi. Naučite svojega otroka biti hvaležen drugim prav skozi te občutke.

3. Spoštovanje starejših

Če je kaj grdo videti, je to zagotovo, kadar otrok kaže nespoštovanje do odraslih. Ne glede na to, ali so to njegovi starši, stari starši ali pa soseda oziroma vzgojiteljica v vrtcu. Naučite svojega otroka, kako primerno spoštovati starejše. Kako in zakaj v avtobusu oziroma na vlaku odstopiti sedež starejšim in podobno.

4. Pozorno z besedami

Otrok marsikaj sliši in tudi marsikaj reče. Včasih so malčki videti kot papige, ki ponavljajo besede za odraslimi. Ampak, to tako tudi gre. Zato je zelo pomembno, da otroka učite strpnosti in primernega besednega izražanja.

Prav tako mora otrok vedeti, da se drugih z besedami ne sme prizadeti. Jih ne žaliti in ne govoriti reči, ki jih tudi sami ne bi prenesli. O kletvicah pa sploh ne bomo izgubljali besed.

5. Splošna vljudnost

Pod splošno vljudnost se razume, da otrok ve, kako se obnašati v družbi. Da ni vljudno prekinjati pogovora drugih. Da je potrebno pred vstopom v sobo potrkati na vrata, ali pa da se je potrebno predstaviti, ko te nekdo vpraša po imenu. Pa omenimo še zehanje in kašljanje v roko in denimo kazanje s prstom na določeno osebo.

Verjamemo, da boste svojemu malčku predali vse pozitivne smernice, ki jih bo potreboval med odraščanjem, a tudi kasneje v svojem odraslem življenju.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button