Zanimivo in poučno

Katero glasbilo za otroka izbrati?

Otroci so naš zaklad in v življenju jim vedno želimo le najboljše. Pri določeni starosti začnemo spoznavati, da jih veselijo določeni športi ali pa njihovo pozornost pritegnejo glasbila. Takrat se navadno znajdemo v precepu, saj ne vemo, katera otroška glasbila so zanj primerna. Navadno je najbolje prisluhniti njegovim željam, kar pa seveda ne pomeni, da si otrok čez nekaj dni ne bo premislil.

Najprej je pomembno, da pričnemo otroka v svet glasbe uvajati v primerni starosti. Ker je kasneje težko nadomestiti izgubljeni čas, je seveda ključnega pomena to storiti v pravem trenutku. Otrok naj bi bil dovolj zrel za obiskovanje glasbene šole nekje pri štirih letih, ko je že rad del večje skupine. A katero glasbilo izbrati zanj?

Izbira glasbila naj bo njegova

Če boste otroka silili v igranje glasbila, ki ne bo po njegovi volji, boste storili več škode kot koristi. Prav tako se ne smete jeziti, če bo en dan izbral določeno glasbilo, potem pa si precej kmalu za tem zaželel drugega. Bistvo uvajanja otroka v svet glasbe je raziskovanje tega prelepega sveta.

Otroški sintetizator Otamatone Classic
Otroški sintetizator Otamatone Classic — Symphony.si

Tako kot odrasli se otroci le še težje uprejo odkrivanju vsega novega. Radi bi se dotaknili vsega, kar vidijo, in tako tudi poizkusili igrati na vsako glasbilo, ki jim je na dosegu rok. Seveda pa to za starše lahko pomeni precejšnjo finančno obremenitev, čeprav pri najmanjših otrocih to še ni tako zelo hudo.

Nekaj osnovnih glasbil za otroke

Najprej se je potrebno vprašati, kaj otroci radi počnejo, če imamo v mislih igranje na glasbila. Nikakor ne boste zgrešili, če jim boste v roke položili kakšno piščal, morda blok flavto. Tudi igranje na violino je zelo priljubljena izbira. Tu so seveda še nepogrešljive klaviature (električne in klasične), pa tolkala ali denimo igranje na harmoniko.

Otroška harmonika Startone Helene Kids
Otroška harmonika Startone Helene Kids — Symphony.si

Morda ne bi bilo slabo, če bi otroka vzeli s seboj v glasbeno trgovino ali pa bi si določena glasbila skupaj ogledala kar na spletu. Spletna trgovina z glasbili Symphony je zagotovo lahko odlična izhodiščna točka za vse starše, ki iščejo glasbilo za svojega otroka.

Pihala, brenkala, tolkala, trobila …

Včasih se hudujemo, da imamo na določenem področju premalo izbire, kar pa za glasbeno nikakor ne velja. In če k temu dodamo še otroka, ki bi rad poizkusil vse … Morda bi bilo za začetek najbolje s svojim otrokom pregledati različne kategorije glasbil. Na ta način boste ugotovili, ali so mu bolj pri srcu kitare, violine, flavte, trobente, klavir ali kaj drugega.

Ukulele TUS40 Graffiti Travel Flight
Sopranski ukulele TUS40 Graffiti Travel Flight — Symphony.si

Ko boste enkrat zagledali tisti značilen žar v očeh, se boste lahko bolj natančno lotili izbire samega instrumenta. Znano je, da deklice rade izberejo prečno flavto, violino ali klavir, medtem ko fante velikokrat premami kitara, igranje na tolkala ali harmoniko. Pa daleč od tega, da bi bilo igranje določenih glasbil vezano na spol, saj so vsa glasbila primerna za oba spola. Pomembno je le, kaj narekuje srce.

Odvisno od starosti otroka

Seveda je izbor glasbila odvisen od starosti posameznika, ki se želi seznaniti s svetom glasbe. Tako bodo tisti najmanjši morda navdušeni nad Metalofonom, ki bo vsekakor dober preizkus za njihov posluh. Pa vzemimo za primer Metalofon Model 11030 znamke Goldon. Gre za glasbilo, ki je sestavljeno iz 12 barvitih zvočnih ploščic, pritrjenih na leseno podlago.

Metalofon 11030 Goldon
Metalofon Model 11030 Goldon — Symphony.si

Zvok se iz glasbila izvabi z udarjanjem lesene paličice na omenjene ploščice in omogoča igranje vseh mogočih pesmic in melodij. Gre za cenovno zelo ugodno glasbilo, saj je v trgovini Symphony na voljo že za 19,90 € in bo vsekakor odličen uvod v svet glasbe za vsakega malčka. A tovrstna glasbila niso namenjena zgolj najmlajšim, saj tudi odrasli in šolani glasbeniki kasneje igrajo na precej podobna, le večja in zahtevnejša.

Že veste, katero glasbilo boste izbrali za svojega otroka?

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button