Šport in prosti čas

Kako naj otrok preživi svoj prosti čas?

Kaj delajo otroci, kadar imajo prosti čas? Danes jih žal večina gleda risanke, igra igrice ali uporablja splet. Starši bi se zato morali potruditi, da otroke spodbudimo k drugačnemu preživljanju prostega časa. Pri tem je potrebno gibanje, čas na prostem, spodbujanje kreativnosti in pozitivnih hobijev.

Kakšno naj bo gibanje?

Če želite, da se bo otrok gibal, ga je najbolj enostavno vpisati na treninge tega ali onega športa. Res je, da se bo gibal, a to je ozko in usmerjeno gibanje, predvsem pa dejavnost, ki ni prosta, ampak ciljno usmerjena. Športni pedagogi in trenerji zato pogosto pravijo, da so usmerjeni treningi za otroke tja do desetega leta ali še dlje nesmiselni. Otrok se mora spoznati z vsemi oblikami gibanja, z vsemi športi. Pomembneje je, da zna ujeti žogo in skakati s kolebnico, kot pa pri šestih letih izvajati piruete na drsalkah.

Pojdimo ven!

Kako spraviti otroka na zrak? Najbolje tako, da pri tem uživa cela družina. Poleti preživite čim več časa zunaj, hodite na sprehode, osvajajte hribčke, sprehajajte psa. Otrok bo tako na zraku in v naravi, ki jo bo odlično spoznal in se nad njo navdušil.

Otrok v naravi

Saj veste – če ga boste večkrat peljali mimo kmetije s konji in mu kdaj omogočili tudi jahanje, mu bo to ljubše kot dresiranje konjev v računalniški igrici.

Nikoli ni dolgčas

Otroci potrebujejo tudi razvijanje kreativnosti in ukvarjanje s hobiji. To pomeni, da naj rišejo s kredo na tla, s čopičem na platno, oblikujejo iz modelirne mase, sestavljajo kocke, na blokflavte piskajo izmišljene pesmice, pripovedujejo zgodbice, šivajo oblekice za punčke, čisto sami spečejo mafine, izdelujejo novoletne voščilnice, se našemijo v kavboje in Indijance … Zamotite njihovo domišljijo in njihove prste!

Uravnotežite dejavnosti

Poudarjanje, da so otroci preveč pri sodobni tehniki in premalo zunaj, ima trdne temelje. Vendar pa to ne pomeni, da moramo otroku tehniko prepovedati. Ravno nasprotno. Njeno uporabo je treba uravnotežiti z drugimi hobiji. Nič ni narobe, če otrok pogleda kakšno risanko, odigra igrico, saj se tudi pri tem marsičesa nauči.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button