Nasveti za starše

Ko mora otrok oditi v vrtec …

Večina otrok gre v vrtec malo pred prvim letom starosti, saj se mamici izteče dopust za nego, nekateri starši pa otroka raje pustijo v varstvu pri babici ali varuški dlje, na primer do tretjega leta. Vrtec je za otroka vsekakor odlična vzgojna institucija, kjer se lahko druži z množico vrstnikov in spoznava svet ter nove načine igre, po drugi strani pa je vstop v vrtec tako za starše kot za otroka stresen. Pomeni namreč ločitev, ki je pogosto težka.

Kako poskrbeti za odhod v vrtec brez težav?

Vrtec staršem na začetku ponudi tako imenovano privajanje, kar pomeni, da pride otrok v vrtec zgolj na obisk za urico ali dve, starši pa so poleg ali v bližini. Če se otrok dobro počuti, lahko ostane tudi dlje. Pomembno je, da otroku ne razlagamo, da bo sam, da mamice ne bo, saj ga tako lahko zgolj prestrašimo. Povemo mu, da gre na igralne urice z drugimi otroki in da mu bo v vrtcu lepo ter zabavno. Da se bo igral, risal, da imajo gugalnice in peskovnik …

Otroka naj v vrtec pospremi njegova »ninica« oziroma najljubši tolažilni predmet, s seboj naj ima stekleničko in dudico, če ju uporablja. Naj mu bo čim bolj domače.

Kaj lahko pričakujete?

Nekateri otroci se na vrtec hitro privadijo in nimajo prav nobenih težav s tem, da se ločijo od staršev, drugi na začetku precej jočejo. To je odvisno predvsem od karakterja in tega, kako ste otroka vzgajali v prvih mesecih oziroma pred vstopom v vrtec. Večina otrok vrtec v mesecu dni povsem sprejme, se naveže na sovrstnike in tudi na vzgojiteljice.

Tudi staršem ni lahko, a dopovedati si morajo, da je v vrtcu za malčka dobro poskrbljeno ter da mu skušajo vzgojiteljice pomagati, da mu bo lepo. Starši morajo seveda v prvem letu vrtca računati tudi na to, da bo nekoliko pogosteje potreben bolniški dopust za nego otroka, saj je otrok z vstopom v vrtec nenadoma izpostavljen številnim povzročiteljem bolezni. A zaradi tega se ne gre hudovati, kajti večinoma gre za otroške bolezni in blažje viroze, ki jih je pač potrebno preboleti, da nanje razvijemo imunost.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button