Nasveti za starše

Kako najstnika pripraviti do učenja?

Vam je naslednji primer morda še predobro znan? Vaš najstnik je začel z obiskom srednje šole in kar naenkrat so se pri do zdaj vedno pridnem in zavzetem učencu pojavile negativne ocene. Mladostnik se je odločil, da domače naloge sploh niso potrebne, zato jih pri nekaterih predmetih ne dela več. Uči se bolj kampanjsko, pa še to le takrat, ko se sploh uči. Postaja zadirčen in nejevoljen. Bolj ko mu dopovedujete, da je srednja šola izrednega pomena, bolj se zapira vase in manj se uči. Kako ga torej pripraviti do učenja?

K težavi boste morali pristopiti z veliko empatije in razumevanja, pa tudi odločnosti. Najprej pa zamenjajte temo pogovorov v družinskem okolju. Glavna tema naj ne bo več šola. Glavni problem je namreč v tem, da se starši dandanes s svojimi otroki pogovarjajo samo še o ocenah. Začnite se pogovarjati na pravilen način. Počakajte na dan, ko bo vaš najstnik dobre volje in takrat začnite sproščen klepet z njim – seveda ne o šoli.

Pogovor med starši in najstnikom

Pozanimajte se tudi o drugih stvareh, ki ga veselijo, pa naj bo to šport, prijatelji, igranje igric in podobno. Pokažite mu, da se iskreno zanimate zanj. Zagotavljamo vam, da vam bo prisluhnil in nekaj v njem se bo premaknilo. Več kot se boste iskreno pogovarjali, manjšo željo po uporu bo čutil. Razumel bo, da tako škodi le samemu sebi.

Ponudite mu tudi pomoč pri organizaciji dela, skupaj naredite urnik za delovni dan. Določite (skupaj z najstnikom), kdaj bo čas za učenje in kdaj čas za zabavo. Tega urnika se potem držite in vztrajajte. Pri tem se pokusite vzdržati različnih pripomb v smislu »Ali te moram res spet spomniti, da je čas za učenje« ali pa »No vidiš, saj domača naloga ni bila tako težka«.

Skratka, brez nepotrebnih pripomb in kritik. Učenje je namreč najstnikova dolžnost, nikakor pa ne sme postati osrednja tema vašega družinskega življenja.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button