Šport in prosti čas

Otroci in vožnja s kolesom: kako začeti z učenjem?

Imate malčka, ki že živahno teka naokoli in se sprašujete, kdaj ga prvič posaditi na kolo? Verjetno se sami spomnite svojih prvih prevoženih metrov in kakšnega padca, katerega pa ste nato hitro pozabili in šli naprej. Če smo nekoč imeli nekoliko bolj okrnjene možnosti, kar se učenja vožnje kolesa tiče, pa je danes na tem področju precej drugače.

In precej lažje za naše malčke, seveda. Sami smo se večinoma borili s kolesi, na katerih smo imeli na zadnje kolo nameščena še pomožna kolesca. Na ta smo se silno zanašali, dokler nam starši niso odstranili enega od obeh, nakar bi se najraje vozili kar v krogu. V smeri, ki nam jo je seveda omogočalo še preostalo pomožno kolesce.

Pričnite s trokolesi

Prav posebna mala vozilca s tremi kolesi, ki so na volji za naše najmlajše, bodo bistveno pripomogla k temu, da bodo najprej vzljubili ta način gibanja po okolici, preden jih bomo seznanili z nekoliko bolj resnimi kolesi. Za začetek sta najbolj pomembna zabava in dober občutek.

Otroško kolo s pomožnimi kolesi Specialized
Otroško kolo Specialized Riprock 12 za fante (Extreme Vital)

Potem ko se bodo navadili prvin gibanja s pomočjo koles, bodo počasi pripravljeni na naslednji korak. Ta pa naj ne bo nujno že tisto »pravo« kolo s pedali in pomožnimi kolesi. Danes imamo na trgu precej boljšo prehodno opcijo za ta del učenja vožnje kolesa.

Posadite otroka na poganjalca

Poganjalci so postali v zadnjem letu izjemno popularni, saj so se izkazali za idealne pomočnike staršem in otrokom pri učenju resnega kolesarstva. Prehod s treh koles na dva nikoli ni bil bolj enostaven. In zakaj so poganjalci tako zelo dobri?

Zato, ker poskrbijo za boljšo koordinacijo vašega mladega kolesarja v prostoru, mu pomagajo uriti svoje ravnotežje, poskrbijo za to, da se pošteno giblje, razvija mišice in krepi svojo telesno pripravljenost. In na koncu dodajmo še nekaj zelo pomembnega. Skrbijo za to, da je mali kolesar vedno z nogami v stiku s tlemi in se s tem izogiba bolečim padcem.

Zadnji izpit: pravo kolo

Ko malček v popolnosti obvlada svojega poganjalca in mu na njem že postaja malce dolgčas ali pa ga enostavno preraste, je čas za naslednji korak. Pravo kolo s pedali! Ker je njegovo ravnotežje na dveh kolesih že praktično popolno, ne bo potreboval prav dosti časa, preden bo brez težav švigal naokoli s svojim novim kolesom.

Otroško kolo Specialized Hotrock 20 Girls
Otroško kolo Specialized Hotrock 20 za deklice (Extreme Vital)

Je pa potrebno pri nakupu novega (ali rabljenega) kolesa paziti na pravo velikost. Ne gre toliko za starost kolesarja kot za njegovo višino. Najbolje, da se o pravšnji velikosti kolesa za svojega otroka pomenite s svetovalcem v kolesarski trgovini. Četudi se boste morda odločili za nakup rabljenega kolesa, pa se prej pozanimajte, ali bo to pravšnje zanj.

Nekaj nasvetov za starše

Za konec si oglejte še nekaj nasvetov, ki bodo vašemu malčku olajšali učenje vožnje s kolesom:

  • Otroka nikoli ne silite na kolo in mu dovolite, da se z njim spozna skozi igro. Kmalu bo postal njegova najljubša igrača.
  • Tudi pri poganjalcih bodite pozorni na ustrezno velikost (naj imajo nastavljivo velikost), pa tudi na to, da bodo njegova kolesa »oblečena« v gumo in ne plastiko, saj slednja močno drsi po asfaltu.
  • Skozi učenje vožnje kolesa otroka podučite tudi o cestno prometnih pravilih in poskrbite za njegovo varnost tako po tej strani kot tudi z ustrezno varnostno opremo (čelada, ščitniki, …).

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button