Šport in prosti čas

Lesene sestavljanke za bistre otroke

Vsi starši si želimo, da bi svojim otrokom omogočili kar največ. Pri tem pa ni tako pomembno, kaj jim nudimo v materialnem smislu, temveč predvsem to, koliko spodbude so deležni pri svojem razvoju. Gibalno, intelektualno, kreativno ter vsako drugo področje vzgoje in razvoja je namreč mogoče izboljšati, če vemo, da si lahko pomagamo s povsem enostavnimi pripomočki. Na primer s takšnimi, ob katerih pogosto tudi pomislimo ne, koliko dobrega prinesejo našim najmlajšim. Eden takšnih pripomočkov so lesene sestavljanke. Z njimi lahko otrok pridobi spretnosti, ki mu bodo prinesle precejšnjo prednost pred tistimi vrstniki, ki se z njimi ne igrajo.

Kakšno spodbudo nudijo lesene sestavljanke?

Sestavljanka iz lesaNajprej povejmo, da so sestavljanke načeloma lahko iz različnih materialov, vendar smo se plastiko nalašč odločili spregledati. Zakaj? Ker gre za nenaraven material, ki je okolju škodljiv, katerega proizvodnja je škodljiva, in ki se po svoji trpežnosti vsekakor ne more primerjati z lesom. Najboljša izbira so torej lesene sestavljanke, saj je les naraven in trpežen material, ki ni nevaren ne okolju ne zdravju.

Lesene sestavljanke krepijo pri otroku naslednja področja:

  1. Fino motoriko. Dele sestavljank je treba med seboj natančno spajati.
  2. Vizualno prepoznavo. Koščke je treba sestaviti v smiselno podobo, ki ponazarja realno stvar.
  3. Barvno kombiniranje. Koščke pogosto zlagamo glede na barve, ki tvorijo poslikavo ali vzorec.
  4. Orientacijo v prostoru. Na podlagi barve, vizualnega skladanja in oblike je potrebno ugotoviti, v kateri del sestavljanke spada posamezen košček.
  5. Matematične spretnosti. Poleg barv je treba ločevati tudi velikosti (veliko, majhno), oblike, zaporedja, pravilno tvorjenje vzorcev.

Lesene sestavljanke imajo lahko še dodatno vrednost glede na svojo vsebino. Učijo lahko o živalih, črkah, številkah, vozilih – odvisno od tega, kaj s sestavljanko sestavimo oziroma kaj ponazarja končna podoba.

Lesene sestavljanke za vse starosti

Pri izbiri sestavljanke se je treba ravnati glede na priporočeno starost. Za najmlajše so običajno primerne tako imenovane vstavljanke, kjer otrok celoten lik vstavi v polje enake oblike. Pogosto se like vstavlja tudi skozi odprtino v škatli. Že dojenčki pa lahko sestavljajo preproste lesene sestavljanke, kjer se iz dveh ali treh večjih kosov sestavi na primer kokoš ali muco.

Sestavljanka Zajček

Za malčke so odlične sestavljanke, kjer se kombinira večje število srednje velikih kosov. Lahko gre za tako imenovane puzzle ali pa na primer sestavljanje vozil, robotkov, preprostih hišic in podobno.

Sestavljanka Polž

Predšolski otroci in šolarji pa imajo najraje lesene sestavljanke z večjim številom majhnih kosov. Lahko gre za drobnejše puzzle ali pa tudi »gradbene« sestavljanke, na primer lesene ceste ali proge za frnikole.

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button