Nasveti za starše

Zakaj otroka vpeljati v svet glasbe?

Glasba je z nami skozi celotno življenje in zares redki so tisti, ki bodo dejali, da jih ne zanima. Poslušanje glasbe v naših možganih sproža različne procese. Odvisno od zvrsti in seveda tega, katera nam je všeč, je lahko ta vesela, navdušujoča ali pa mirna in sproščujoča.

Vprašanje iz naslova ima lahko veliko odgovorov. Vsakdo se sicer na neki točki spozna z glasbo, jo raziskuje in v njej išče samega sebe. Zato nekateri poslušajo bolj trde ritme, spet drugi klasiko ali nekaj povsem tretjega. Ko beseda teče o otrocih, pa ima spoznavanje glasbe še precej drugih vplivov nanj.

Boljše dojemanje

Raziskovalci po svetu se trudijo z raziskavami vpliva glasbe na človeške možgane. Pri tem seveda niso izpustili otrok in ugotovili, da poslušanje glasbe močno vpliva na to, kako se v njihovih možganih odvijajo določeni procesi. Poslušanje glasbe so tako denimo povezali z boljšim dojemanjem nekaterih situacij in precej bogatejšim besednim zakladom.

Otroci se z glasbo oziroma zvoki spoznajo že precej zgodaj. Znano je, da različni zvoki prodrejo do njih še v času, ko brezskrbno rastejo v materinem trebuhu in se nanje tudi odzovejo. Morda prav zato otrok velikokrat podeduje smisel in veselje do določene zvrsti glasbe po svojih starših.

Prava pot

Ko otroka seznanimo z glasbo, je bistvenega pomena, da mu pri tem ne vsiljujemo svoje glasbe, pač pa prisluhnemo njegovim željam. Tudi čisto majhni otroci, še preden spregovorijo prvo besedo, obožujejo določeno vrsto glasbe. To nam povedo s svojim navdušenim ploskanjem, smejanjem ali zabavnim pozibavanjem.

Enako velja za kupovanje prvih glasbil. Ne glede na to, ali gre za običajno ropotuljico, zvončke ali otroške klaviature, je bistvenega pomena, da otroku dovolimo izbrati glasbilo, ki ga najbolj pritegne. Na ta način nam bo pokazal, kaj je tisto, kar ga zares veseli in kam bi ga morda veljalo usmeriti, ko pride na vrsto nekoliko bolj resno učenje igranja.

Izboljša koncentracijo in disciplino

Se sprašujete, zakaj otroka usmeriti v glasbo in zakaj ga pri določenih letih morda vpisati v glasbeno šolo? Učenje igranja glasbil otroku pomaga k boljši koncentraciji, organiziranosti in ga uči discipline. Brez prave discipline namreč ni rezultatov.

Ta del pa jim še kako prav pride, ko pričnejo hoditi v šolo in jim je potrebno vcepiti delovne navade in disciplino glede učenja. Otroci, ki imajo nekaj podlage v učenju igranja na glasbila, so precej hitreje na pravi poti. Prav tako pa se učijo predanosti, zato je zares pomembno, da v tem uživajo in da v ozadju ni prisile.

Vzpodbuja kreativnost

Glasba je že sama po sebi vrhunska kreacija. Uživanje v glasbi hkrati poskrbi za to, da miselni procesi stečejo drugače, da je vse videti bolj enostavno, prisotna so tudi čustva. Ustvarjanje glasbe pa pri otroku sproži tudi nastanek kreativnosti.

Otrok posluša glasbo
Poslušanje glasbe pri otroku vzpodbuja kreativnost in miselne procese.

Otroci so že po naravi »ustvarjalci«, saj z vsakim novim znanjem spoznajo, da zmorejo več in si v luči tega pomagajo izpolnjevati svoje želje. Rišejo, oblikujejo, ustvarjajo glasbo in se ob tem neizmerno zabavajo. Kreativnost jih vodi po poti odkrivanja novih, vznemirljivih spoznanj, zato so ves čas na trnih in polni želje, da bi odkrili nekaj novega. Zelo dobrodošlo tudi za odraslo življenje!

Pobalinko

Spletni portal Pobalinko.si je namenjen predvsem staršem majhnih otrok, saj boste na portalu našli veliko koristnih nasvetov, ki vam bodo koristili pri vzgoji in učenju svojih malčkov in malčic. Prepričani smo, da boste izvedeli marsikaj novega in zanimivega. Najlepša hvala za obisk in lep dan še naprej!

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button